Oborili svjetski rekord
28

Pogledajte kako je najveći 3D štampač proizveo cijeli brod

E. Sk.
Za razliku od tradicionalne proizvodnje, 3D štampanje omogućava ljudima da stvaraju razne vrste predmeta i oblika koje možda nije moguće stvoriti tradicionalnim metodama.

Tako se 3D štampanje može koristiti u medicinske svrhe, za 3D štampanja živih tkiva ili prilagođenih gipseva. Također, može se koristiti za proizvodnju vozila, poput motora.

Istraživači sa Univerziteta u Maineu uspjeli su da 3D odštampaju cijeli brod. Za taj poduhvat tim je istovremeno oborio tri svjetska rekorda.

Mada većina misli da je štampanje cijelog brodića impresivno, kako tim sa Univerziteta navodi, čini se da to nije najveći objekt koji njihov štampač može da štampa. Navodno, ukoliko se iskoristi do krajnjih granica, može da štampa predmete dužine do trideset metara, širine sedam metara i visine tri metra.

3D štampanje je prilično nevjerovatno, jer je brodić koji bi inače trebalo da se sastavlja sedmicama ili mjesecima, napravljen za tri dana. Ovakav način upotrebe ove tehnologije nije novost, uzimajuću u obzir činjenicu da su američki marinci 2018. godine uspjeli 3D odštampati betonske barake za 40 sati.