|

Pogledajte kako je Mekka izgledala 1885. godine

Pogledajte kako je Mekka izgledala 1885. godine
0
S
Sarajevo-x.com
14.11.2010. u 21:59
0
komentara
0

dijeljenja
1/11
2/11
3/11
4/11
5/11
6/11
7/11
8/11
9/11
10/11
11/11
Holanđanin Christiaan Snouck Hurgronje ostao je zapamćen kao avanturista, naučnik, vjerovatno i špijun, ali sa rijetkim, crno-bijelim fotografijama Mekke iz 1885. godine u historiju je ušao kao pionir multimedijalnog novinarstva, javlja CNN.
Njegova izuzetno vrijedna kolekcija crno-bijelih fotografija Mekke iz davnih vremena bit će izložena u Dubaiju u susret predstojećem hadžu.

Snouckove fotografije prikazuju muslimanski sveti grad u drugačijem svijetlu od današnje moderne Mekke.

Na jednoj od fotografija nalazi se i Kaaba, crna građevina, koju muslimani širom svijeta smatraju najsvetijim mjesto na Zemlji. Tokom obavljanja molitve muslimani iz čitavog svijeta okreću se prema Kaabi.

Elie Domit, direktorica galerije u kojoj će fotografije biti predstavljane javnosti, rekla je da ljudi zaboravljaju koliko je fotografisanje u tim vremenima bio težak posao.

"U njegovo vrijeme aparati su bili teški 40 kilograma, a za razvijanje fotografija na mjestu događaja bile su mu potrebne hemikalije", rekla je Domit. Ona je dodala da Snouck nije samo fotografisao, već je snimao i zvuk.

Neobična je i njegova životna priča. Snouck je bio jedan od rijetkih zapadnjaka koji su imali priliku boraviti u Mekki. Holanđanin je prihvatio kulturu i religiju svojih domaćina pa je prešao na islam.

Iako je snimao dolazak vjernika i pripreme za hadž, sam događaj nije snimio, jer je morao pobjeći zbog optužbi za krađu.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.