{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pogledajte kako je fotograf oživio maštu dječaka sa distrofijom mišića

18.4.2013. u 10:33
594
4
Pogledajte kako je fotograf oživio maštu dječaka sa distrofijom mišića
594
Fotograf Matej Peljhan se svojim dirljivim serijalom fotografija, koje prikazuju život 12-godišnjeg dječaka sa distrofijom mišića, osvrnuo i na dječiji roman "Mali princ".
Bolest je kretanje dječaka Luke ograničila samo na slabu gestikulaciju rukama. On se ne može samostalno kupati, oblačiti ili hraniti, ali ipak nekako uspijeva svoje ograničeno kretanje i neograničenu maštu iskoristiti za skiciranje na papiru.

Peljhan je kolekcijom fotografija "Mali princ" oživio dječakovu maštu i snove o životu van kolica.

"On je svjestan svoje sudbine, ali se ne predaje. Ne želi ni sažaljenje ni suosjećajnost, ali želi ostati pozitivan i fokusirati se na stvari koje (još uvijek) može raditi. Svim ostalim aktivnostima, koje, zahvaljujući svom stanju ne može da izvede, pristupa na svoj vlastiti, dovitljivi, način. Ponekad uz pomoć mašte i izmišljenih svjetova, gdje njegova kreativnost ide do neba i čini da zaboravi svoja fizička ograničenja i spone", napisao je Peljhan u e-mailu portalu Mashable.

Peljhan se nije koristio Photoshopom niti bilo kakvim specijalnim efektima u stvaranju neobičnog svijeta za Luku. Jednostavno je promijenio svoju perspektivu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: