Zanimljivosti
0

Podvodni Lotus Jamesa Bonda na aukciji, početna cijena milion dolara

Klix.ba
James Bond imao je mnogo uređaja, ali njegovi automobili su izazivali najviše pažnje i divljenja. Agenta 007 glumio je veliki broj glumaca, ali potpis svakog od njih je automobil Aston Martin koji se prvi put pojavio u "Goldfingeru" , te Lotus Esprit S1 iz "The Spy Who Loved Me" koji je izašao 1977. godine.

Lotus je napravio dvapodvodna vozila koja su se koristila u svrhu snimanja filma i to u scenama potjere. James Bond je vozio Lotus Esprit S1 kojim je krenuo pod vodu kako bi na Sardiniji pobjegao od opakog Jawsa, kojeg je glumio nedavno preminuli Richard Kiel.

Osim što je bio podvodni automobil, imao je i pravu silu naoružanja poput torpeda, raketa voda-zrak, mogao je polagati mine i ispuštati crnu boju kao podvodna sipa. Jedan do tri preostala ova rekvizita korištena u filmu nalazi se na eBayovoj aukciji i početna cijena je milion dolara.

"Vlasnik prodaje ovaj automobil za istu cijenu koliko je tražio Dr. Evil da poštedi svijet u prvom filmu", rekao je vlasnik.

Bez pogona je, ali i bez oružja, no obnovio ga je Rick Dale čije kreacije možemo gledati u serijalu Američke restauracije. No, automobil ima točkove koji se mogu sakriti, baš kao u filmu.

Aukcija će biti okončana u petak poslijepodne, a veliki broj potencijalnih kupaca već se registrovao.