Svjedoci historije
66

Podsjetnici na SFRJ: Kako glavni gradovi kroz ulice čuvaju uspomene na dijelove regije

I. S.
Sarajevska ulica u Beogradu (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevska ulica u Beogradu (Foto: D. S./Klix.ba)
Brojne ulice u gradovima republika bivše Jugoslavije nose imena po onim gradovima koji su nekada bili u sastavu te države. To se naročito odnosi na glavne gradove, gdje su ovakvi slučajevi i najzastupljeniji.
U glavnom gradu Bosne i Hercegovine postoje ulice: Dubrovačka, Ljubljanska, Požegina, Samoborska, Šibenska, Sjenička, Skopljanska, Splitska, Slatina, Šibenska, Zagrebačka...

Neke od beogradskih ulica su: Beranska, Bilećka, Bjelovarska, Budvanska, Vardarska, Višegradska, Glamočka, Daruvarska, Dubrovačka, Zagrebačka, Zadarska, Zenička, Imotska, Istarska, Maglajska, Mariborska, Nevesinjska, Splitska itd.

Treba spomenuti da je 2020. godine tadašnji zamjenik gradonačelnika Goran Vesić pokrenuo pokrenuo inicijativu za promjena imena određenih ulica, a među njima se našla i jedna od centralnih ulica - Sarajevska. Ovo je uzrokovalo burne reakcije javnosti, a građani su pokrenuli peticiju protiv mijenjanja njegov naziva.

Beograđanka Biljana Mrčić je na svom Facebook profilu objavila fotografiju zida na kojem je ispisano "Sarajevska, bre!", koja je naišla na oduševljenje svih onih koji su mijenjanje smatrali apsurdnom. Vesić je nakon toga izjavio kako ga je Aleksandar Vučić lično zamolio da Sarajevska ulica ostane, što je i učinjeno.

Kada je riječ o Zagrebu, u njemu se nalaze ulice: Bihaćka, Banjalučka, Dobojska, Prijepoljska, Srebrenička, Sarajevska cesta, Tuzlanska, Zavidovićka, Zenička...

Ovog februara poslan je prijedlog za promjenu imena četiri ulice koje nose naziv po dužnosnicima Nezavisne Države Hrvatske. Riječ je o ulicama Filipa Lukasa, Vladimira Arka, Antuna Bonifačića i nadbiskupa Ivana Šarića.

U Podgorici postoje ulice Beogradska, Kninska, Ljubljanska, Novosadska, Rožajska, Sarajevska, Trebinjska, Zagrebačka itd. Glavni grad Makedonije ima ulice Saraj, Ljubljanska, Mostarska, Beogradska, Dubrovnička, Banjalučka, Bihaćka, Istarska, Vukovarska...

Naravno, i Ljubljana ima ulice kojima se "odaje počast" gradovima bivših republika: Splitska, Šibenička (Šibeniška), Trebinjska, Zagrebačka (Zagrebška) i druge.