Istraživanje
0

Podrigivanje krava uzrokuje globalno zagrijavanje

Sarajevo-x.com
Argentinski naučnici su se odlučili na potpuno nov i neobičan pristup istraživanju fenomena globalnog zagrijavanja. Oni su, naime, na leđa krava postavili plastične spremnike kako bi prikupili i analizirali plinove iz tijela izlaze podrigivanjem ili kroz analni otvor.

Istraživači smatraju da zbog usporene probave krave proizvode metan, snažan plin koji ima manju pažnju javnosti u odnosu na ugljen-dioksid, kada je riječ o borbi protiv globalnog zagrijavanja.

Naučnici širom svijeta proučavaju količine metana koje proizvode krave, a argentinski istraživački tim je smislio neobičnu metodu prikupljanja i analize štetnih tvari koje ove domaće životinje izbacuju iz organizma.

Kako saznaje britanski Mail, postavili su crvene plastične spremnike na leđa nekoliko desetina krava i jednom cijevi ih povezali s kravljim želucem kako bi "uhvatili" plinove.

"Prvi rezultati su nas iznenadili. 30 posto emisija štetnih plinova u Argentini potiče od krava", kazao je Guillermo Berra, istraživač sa National Institute of Agricultural Technology u Argentini.

Argentina je jedan od najvećih proizvođača mesa na svijetu, a Berra naglašava kako istraživači nikada nisu mogli ni pomisliti da krava koja teži 550 kg može svakodnevno proizvesti 800 do 1.000 litara (0,8 do 1 kubičnog metra) štetnih plinova.

Štetni plinovi svakako su najznačajniji uzročnik globalnog zagrijavanja, a metan je, kako kažu istraživači, 23 puta snažniji od ugljen-dioksida, kada je u pitanju zadržavanje toplote u atmosferi. Metan se može pronaći u životinjskim ostacima, rudnicima uglja i kod cijevi iz kojih curi prirodni plin.

Naučnici trenutno rade na razvoju nove ishrane za krave kako bi lakše mogle probavljati hranu, te ih, umjesto žitaricama, hrane biljkama poput djeteline.

Naučnici su obavili preliminarne testove i zaključili da se upotrebom tanina može reducirati emisija metana za 25 posto.