U čast Muntazeru al-Zaidiju
0

Podignut spomenik cipeli bačenoj na Busha

Sarajevo-x.com
Jedan od najznačajnijih događaja u posljednjim predsjedničkim danima Georgea W. Busha je svakako onaj s već legendarnim gađanjem predsjednika cipelom koji je bio inspiracija mnogim komičarima, informatičarima koji su smislili flash igricu o gađanju predsjednika cipelom do sarajevske akcije 'cipelarenja' slika domaćih političara.

Zadnja vijest o nesvakidašnjem incidentu kojeg je izazvao irački novinar Muntazer al-Zaidi, kad je Busha na press konferenciji gađao cipelom, je svakako ona o podizanju ogromnog spomenika u obliku cipele posvećenom događaju koji je obišao svijet.

Pristalice čina Muntazera al-Zaidija podigle su veliki spomenik bačenoj cipeli u rodnom gradu smaknutog iračkog dikatatora Saddama Husseina, Tirkitu, udaljenom 150 kilometara od Baghdada.

Spomenik je postavljen u dvorištu sirotišta koje se brine o djeci čiji su roditelji poginuli u američkoj invaziji na Irak od 2003. godine, piše Daily Mail.

'Ovo je poklon porodici Muntazera al Zaidija koji je učinio da se irački narod ponovo osjeća ponosnim', rekao je od zaposlenika centra za siročiće.

Muntazer al Zaidi je 14. decembra prošle godine cipelom gađao tadašnjeg američkog predsjednika Busha, a trenutno se nalazi u zatvoru 'zbog napada na stranu osobu prilikom službene posjete zemlji' i mogao bi provesti i do 15 godina u zatvoru, dodaje Daily Mail.