{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Počinje obnova Titovog "Galeba"

F
1.9.2008. u 15:32
0
1
Počinje obnova Titovog "Galeba"
0
Počinje obnova Titovog "Galeba"
Privremeno konzerviranje i saniranje bivšeg Titovog broda "Galeba", koji je proglašen kulturnim dobrom, a po ocjenama konzervatora je u vrlo lošem stanju, počet će ove sedmice u Brodogradilištu "Viktora Lenca", potvrđeno je danas iz tog brodogradilišta i riječke gradske uprave.
Negdašnji Titov "Galeb" već je osam godina vezan i propada u "Viktoru Lencu", a 2006. ga je hrvatsko ministarstvo kulture proglasilo kulturnim dobrom.

U prvoj sanacijskoj fazi, koja će trajati sedam dana, brod će se očistiti i zaštititi od oštećenja i oborina. Na površini od oko 1.100 kvadratnih metara postavit će se plastična folija, mrežice i smjesa betona i poliuretanskih vlakana.

Po odluci riječkoga Gradskoga poglavarstva iz 2007. privremeni skrbnik "Galeba" je Odjel gradske uprave za kulturu, a za popravak je iz gradskih prihoda od spomeničke rente osigurano 500.000 kuna. Za osiguranje naplate troškova osnovat će se založno pravo na brodu u korist gradske uprave.

Ministarstvo kulture RH prošle je godine utvrdilo da je brod u vrlo lošem stanju i da može potonuti, pa je upozorilo vlasnika, tvrtku Placid Sea iz Liberije, grčkog brodovlasnika Johna Paula Papanicolaua, da spriječi njegovo propadanje.

Vlasnik nije reagirao na upozorenje, pa je Ministarstvo putem Konzervatorskog odjela u Rijeci predložilo da grad Rijeka imenuje privremena skrbnika broda, koji će popraviti oštećenja.

Brod "Galeb" dugačak je 116,7 i visok 8,75 metara, gaz mu je 5,9 metara, a nosivost 1930 tona. Izgrađen je 1938. u brodogradilištu Ansaldo u Genovi kao teretni brod. Potopljen je u Drugom svjetskom ratu, a nakon rata je uređen kao putnički brod za Titove potrebe.

Oprema za klimatizaciju, navigaciju i komunikaciju tog nekad luksuznoga putničkog broda djelomice je ili posve uništena i pokradena.

Srbijanske i crnogorske vlasti prodale su "Galeb" tvrtki Placid Sea i brod je dotegljen u "Viktor Lenac". Budući da vlasnik nije podmirio višegodišnje troškove agencije i pomoraca koji su nadzirali brod, na riječkom Trgovačkom sudu pokrenuta je ovrha i prodaja broda. Sudski postupak još traje jer je vlasnik uložio nekoliko prigovora.

Pravo prvokupa imaju Republika Hrvatska, Primorsko-goranska županija i grad Rijeka, a to pravo najprije može ostvariti riječka gradska uprava, koja je najavila mogućnost kupnje "Galeba", te Županija.

"Galeb" je procijenjen na 275.194 dolara, a kao najniža prihvatljiva ponuda utvrđena je svota od 150.000 dolara.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: