Izazvali kontroverze
0

Playmobil na udaru kritika zbog igračke pljačkaša

Klix.ba
Djevojka plavom kosom i pištoljem u ruci, menadžer banke sa podignutim rukama i zlatne poluge su samo neke od malenih igačaka koje su se našle u kolekciji "Banka i sef" njemačke kompanije za proizvodnju igračaka Playmobil.

Ovaj set igračaka je izazvao velike kontroverze i pokrenuo lavinu kritika protiv kompanije. Najglasnije su u svemu bile organizacije koje zagovaraju kontrolu naoružanja.

"Pazite se. Pljačkaš banke želi uzeti novac i traži ključ od sefa. Šta će uraditi menadžer banke?", stoji u opisu igračaka, koje koštaju oko 55 dolara.

Za dodatne igračke, koje uključuju policijski automobil, potrebno je platiti još 40 dolara.

Iz Playmobila su izjavili da su igračke, koje su namijenjene djeci starosne dobi od četiri do deset godina, osmišljene sa ciljem da ohrabre djecu da budu maštovita i kreativna, prenosi Mirror.

"Ne želimo da ohrabrujemo djecu da se bave takvim stvarima. Mislim da je ovo zastrašujuće. Djeca se ne bi trebala igrati takvim stvarima. Mislim da ove igračke šalju pogrešnu poruku", rekao je Danny Bryan, predsjednik organizacije Zajednica protiv vatrenog oružja i noževa, koja je osnovana 2007. godine.

Playmobil je i ranije bio na udaru kritika. Kolekcija igračaka koja je predstavljala radnika na građevinskim poslovima je pored lopata, testeri i metli uključivala i sanduke sa pivom.