Ekološki osviješten potez
2

Plastične slamke će od 2020. godine biti zabranjene za upotrebu u Engleskoj

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
U četvrtak ujutro je najavljeno da će korištenje plastičnih slamki, štapića za čišćenje ušiju te plastičnog pribora za jelo i piće biti zabranjeno u Engleskoj od 2020. godine.

Kako se svijet konačno budi i uzima u obzir klimatsku i ekološku krizu u kojoj se nalazimo, plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu se konačno eliminiraju iz upotrebe. U pokušaj da pomogne u borbi protiv plastičnog otpada odlučila se uključiti i Engleska.

Od aprila iduće godine pubovima, barovima, klubovima i restoranima neće biti dozvoljeno da svojim gostima služe plastične slamke ili drugi pribor za jelo i piće. Ovaj potez je dobio ogromnu podršku javnosti, tj. više od 80 posto populacije. Tačnije, podrška je bila 90 posto za zabranu pribora za jelo i piće te 89 posto za štapiće za čišćenje ušiju, javlja Vice.

U proteklom periodu je vođeno mnogo debata o upotrebi plastičnih predmeta s obzirom na to da nekim osobama s invaliditetom trebaju plastične slamke da bi mogle piti. Srećom, novi zakon i to uzima u obzir, a oni koji trebaju plastične slamke iz medicinskih razloga, moći će ih kupiti u apotekama ili specijaliziranim trgovinama.

Dakle, štapići za čišćenje ušiju će se od 2020. godine moći koristiti samo iz medicinskih i naučnih razloga. Vlasti se nadaju da će ovom zabranom svake godine uštedjeti milione funti na odlaganju plastičnog otpada. Vlada je utvrdila da je trenutno deset posto pamučnih ostataka štapića za čišćenje ušiju isprano u toaletima, a to na kraju završavaju u vodama.

"Potrebno je hitno i odlučno djelovanje kako bi se riješio problem zagađenja i zaštita naše okoline. Ovi predmeti se često koriste samo nekoliko minuta, ali im trebaju stotine godina da bi se razgradili, završavajući u našim morima i okeanima i narušavajući dragocjeni morski život", izjavio je u saopćenju državni sekretar za okoliš Velike Britanije Michael Gove.

S obzirom na to da se procjenjuje da se godišnje u Engleskoj iskoristi skoro pet milijardi slamki, dvije milijarde štapića za čišćenje ušiju i oko 316 miliona plastičnih kašika, ova zabrana će biti veliki korak u pravom smjeru za adekvatno upravljanje plastičnim otpadom.