Anketa
77

Pitali smo studente kakav je provod i noćni život u Sarajevu

L. R.
Studenti o noćnom životu u Sarajevu
Studenti o noćnom životu u Sarajevu
Nova akademska godina nedavno je počela, a s tim u vezi u Sarajevo su došli studirati brojni mladi ljudi iz drugih, manjih gradova kako bi stekli akademsko zvanje. No, kako studentski život nije samo učenje, pitali smo ih kakav je noćni život u glavnom gradu BiH i koja su njihova očekivanja.

Tokom snimanja ankete posjetili smo Kampus Univerziteta u Sarajevu, gdje se nalaze: Elektrotehnički fakultet, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, i Farmaceutski fakultet te nekoliko instituta.

Studenti navedenih fakulteta uglavnom su navodili kako su više fokusirani na akademsku godinu i učenje, dok je noćni život za njih gotovo nepostojeći. Neki izbjegavaju noćni život jer su im akademske godine zahtjevne, ali ipak povremeno znaju otići na neke događaje.

"Od akademske godine očekujem uspješnu godinu za sve nas, a što se tiče noćnog života, ja mislim da Sarajevo ima dosta mjesta gdje se može provesti navečer, pogotovo za mlade ljude, ali još uvijek mislim da bi se moglo nešto poboljšati i organizovati neke stvari, ali sve u svemu je OK”, bio je jedan od odgovora.

"Što se tiče noćnog života - nema ga više jer sam se stvarno sad posvetila fakultetu. Od početka želim da radim tako da postignem rezultate", rekla je brucošica koja se nedavno doselila u Sarajevo.

"Noćni život u Sarajevu je dobar. Ne izlazim toliko", odgovorio je jedan od brucoša.

Posjetili smo i studente Fakulteta političkih nauka i Pedagoškog fakulteta, gdje su pojedini studenti nešto više rekli o nedostacima noćnog života.

"Noćni život u Sarajevu je nerazvijen zato što nema mladih koji su spremni da ‘derneče’, a do 11 sati uglavnom radi većina ugostiteljskih objekata. Ja sam čovjek koji ne preferira dugo zadržavanje, tako da mi ne smeta. Mislim da bi bilo korisno kada bi imali nešto tipa noćne tramvaje ili nešto da potakne mlade pa i turiste da dođu u Sarajevo i da traže provod. Smatram da je većina mjesta gdje se može ostat iza 12 sati su niskog morala i nisu baš ugodna za prosječnu osobu. Moraš imat specifičan mentalni sklop da bi uživao u tome", poručio nam je student FPN-a.

Nisu svi studenti bili raspoloženi za razgovor pred kamerama, ali navodili su kako je noćni život u Beogradu i Zagrebu znatno kvalitetniji i bolji u odnosu na Sarajevo. Također, većina ih navodi kako ne izlaze mnogo.

"Ne izlazim toliko po noćnim klubovima, ali po situaciji koje mi prijatelji govore, mislim da može puno bolje", rekla je studentica.

"Lijepo je izaći po gradu, po Baščaršiji. Neki vole klubove, samo što to nije baš uredu", bio je jedan od odgovora.

“Što se tiče noćnog života i Sarajeva, Sarajevo nažalost ne nudi neke mogućnosti mladima. Mislim da bi trebalo da se poduzmu neke aktivnosti ili barem neka druženja po danu da se nešto organizuje. Recimo Koševsko Brdo ima stadion, koij ima dosta prostora. Mogli bi se neki koncerti organizovat ili navečer kafići da se neko mjesto otvori gdje bi bile neke svirke duže, a ne do 11, 12 sati pa da komšije zovu policiju. Mislim da mladima dosta treba prostora i mogućnosti, pogotovo što je nama 19, 20 godina. Svi smo nekako željni provoda i avanture. Ima mjesta Sarajevu, ali zaista to treba dići na puno viši nivo”, istakao je jedan od studenata.

Sudeći prema odgovorima anketiranih studenata, mišljenja oko noćnog života u Sarajevu su podijeljenja, no mnogi smatraju da može biti puno bolje. Ipak, s druge strane, mnogi od njih istakli su da ne izlaze često zbog fokusa na studiranje i akademski uspjeh, a bilo je i onih koji noćni životi i klubove smatraju neprimjerenim.