I to je moguće
0

Pisma za Boga stižu u Izrael

Sarajevo-x.com
U uredu za sortiranje pošte na jednom industrijskom imanju u Jerusalemu, stotine pisama se pažljivo odlaže na stranu za posebnu dostavu i tretiraju se sa poštovanjem kao da se radi o svetim dokumentima. Koverte su različito adresirane ali sve usmjerene na jedno mjesto. I sva ova pisma neće imati odgovor, barem od strane čovjeka. Ona su, naime, upućena bogu, piše novinar Guardiana u ovoj neobičnoj priči.

Na Odjel za Pisma za Boga izraelske poštanske službe, svake godine više od hiljadu pisama stigne i bude otvoreno svakih nekoliko mjeseci, presavijeno a zatim tokom ceremonije koju nadzire rabin, zgužvano i ubačeno u pukotine Zapadnog zida Starog grada u Jerusalemu. Neka pisma stižu od Jevreja, neka od kršćana, a neka od ljudi drugih religija.

Jedno pismo iz Poljske u poštanskom uredu adresirano je jednostavno sa 'Bog, Jerusalem'. Drugo iz Australije: 'Najdraži Bog, Zapadni zid'. U jednom iz Britanije piše: 'Siromašnom čovjeku u Izraelu'; drugo: 'Rabinu Isusu, Tel Aviv'.

Pisma sitžu na mnogim jezicima. Mnoga su ovih dana napisana na ruskom, a druga su iz Njemačke, Meksika, Francuske, Gane, Indonezije i drugih zemalja.

Unutar ona sadržavaju srceparajuće poruke tuge, žalosti ili religijske predanosti. Na primjer, par pisama na jidišu su adresirana sa 'Mojoj mrtvoj majci' i 'Mome mrtvom ocu'.

Jedna razglednica poslana iz Sjedinjenih Država i adresirana sa 'Dragi Jesiu' je jednostavno navodila: 'Volim te. Mislim na tebe. Zahvaljujem ti'.

Neka se čine inspirisana posjetama ili hodočašćima u Jerusalemu, dok su druga motivisana televizijskim propovijedima. Jedno pismo napisano na engleskom jeziku za 'Gospodin Krist, Zaštitnik Jerusalema, Izrael' započeto je ovim riječima:' Želim ti zahvaliti mnogo za priliku da učestvujem u tvojoj televizijskoj ponudi za kršćansku vjeru, i za tvoje savjete i nagrade'.

U posljednjih 12 godina Avi Yaniv bio je zadužen za Odjel za Pisma za Boga i pokušao je da smislenom učini poštu koja stiže svaki dan.

Iako je pisanje pisama u opadanju, nije bilo smanjenja broja Pisama Bogu. Gdin.Yaniv je primjetio veliki porast pisama iz Rusije i bivših sovjetskih država posljednjih godina, što je znak, kako on vjeruje, nove otvorenosti njihovih društava.