{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pišite papi i on će vas nazvati telefonom

25.8.2013. u 09:20
7
26
Pišite papi i on će vas nazvati telefonom
7
Pišite papi i on će vas nazvati telefonom
Papa Franjo (Foto: AFP)
Svima onima koji pišu papi Franji vrlo se lako može desiti da ih on nazove. Papa Franjo već je pridobio javnost svojim neformalnim stilom, jednostavnošću i smislom za humor, a nekolicini potpunih stranaca javio se i telefonom, nakon što su mu pisali o svojim ličnim tragedijama.
Papa je sklon telefoniranju, uglavnom fiksnim linijama, a pozive obavlja samostalno, često iznenađujući sagovornike rečenicom "Ovdje papa".

Nakon izbora u martu ove godine, papa je nazvao uposlenika jednog novinskog štanda u Buenos Airesu kako bi otkazao pretplatu te svog obućara i rekao mu da se ne muči sa crvenim papinskim natikačama, već da mu nastavi praviti njegove uobičajene crne ortopedske cipele.

Recepcionar u jezuitskom sjedištu u Rimu pomislio je da se radi o šali kada ga je papa nazvao, dva dana nakon izbora i tražio jezitskog čelnika.

Papa je zvao i Talijana čiji je brat ubijen te Kolumbijku koja radi u Rimu, kako bi joj zahvalio na knjizi.

Nakon posljednjeg papinog nasumičnog poziva, kolumnista talijanskog lista Corriere della Sera, Beppe Severgnini, ponudio je nekoliko natuknica za razgovor sa papom.

"Prvo slušajte, a onda pričajte. Ukoliko razgovor dopušta, pitajte nogometnog zaluđenika Franju o nedavnoj prijateljskoj utakmici Argentine i Italije. Uvijek pitajte kako je Benedikt XVI, to će ga učiniti sretnim. Izbjegavajte teme poput vatikanske politike ili skandala i ne tražite nikakve usluge", napisao je Severgnini i dodao da, iako papa insistira na neformalnom "ti", treba mu se obraćati sa "vi", ali izbjegavati pretjerano ubacivanje titula.

Svoj najnoviji poziv papa je ove sedmice uputio 19-godišnjem studentu Stefanu Cabizzi, i rekao mu da mu se obraća sa "ti", "jer su se i Isus i apostoli tako oslovljavali".

Severgnini je ljudima savjetovao i da ne brinu šta će reći papi, samo da budu prirodni. "Da je želio da se dosađuje, nazvao bi nekog vladinog ministra", napisao je Severgnini.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: