Zanimljivosti
19

Pisi ima 24 godine i najstariji je pas u Hrvatskoj

Klix.ba
Foto: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr
Pisi je najvjerovatnije najstariji pas u Hrvatskoj. On je mješanac, rođen 1989. godine. U zvaničnom dokumentu piše 1990., kada su ga udomili Slavica (64) i Josip (71) Rendić iz Sirača kod Daruvara.

Pisiju je sada sluh znatno oslabio, a ni vid mu nije baš najbolji. Najviše voli ležati pored peći, a pri kretanju mu pomaže bernardinka Enđi. Ponaša se poput pravog čangrizavog starca, a na sve ukućane laje i reži.

Pisijeve 24 godine su zaista impresivne, kada se uzme u obzir prosječni životni vijek psa od 12 godina te svjetski rekord od 29 godina.

Pisi je, kao mlad pas, bio veliki nestaško, dok sada samo traži topline peći i hranu, objašnjava Josip Rendić, koji ga je kao štene kući dovezao na motoru, noseći ga u jakni. Ubrzo je Pisi zagospodario njihovim dvorištem i postao prava pošast za miševe i pacove.

Nakon što su mu vid i sluh oslabili, vjeruje samo bernardinki Enđi, koja mu je postala nešto poput vodiča. Na njenim leđima se osjeća sigurnim, piše 24sata.

Prije mjesec dana Pisiju je umalo i otkazalo srce, ali su ga Rendići uspjeli reanimirati. Usljed duboke starosti, Pisi često zna cviliti i jaukati od bolova u kostima i zglobovima. Slavica mu povremeno da neki analgetik, a izdržljivi pas se još uvijek ne misli predati.