Medicinsko čudo
0

Ping Pong loptica spasila život djevojčici

Sarajevo-x.com
Mackenzie Argaet sa majkom Letice
Mackenzie Argaet sa majkom Letice
Jedan hirurg iz Sydneyja upotrijebio je ping pong lopticu kako bi dvogodišnjoj djevojčici spasio život nakon prve transplatacije jetre na svijetu. Plastična loptica koja je koštala svega 1.26 eura spriječila je da nova jetra djevojčice vrši pritisak na vitalne arterije, i time je održala na životu.

Dr. Albert Shun iz dječje bolnice Westmead u Sydneyju, koji je izvršio operaciju, trebao je nešto što bi stvorilo barijeru između jetre (u Australiji nema mnogo donora jetre, pa se nekad i za malu djecu mora koristiti jetra odraslih ljudi) i vitalnih arterija, jer je ovaj organ bio prevelik za prsa nejake djevojčice. Komadići loptice ostat će u tijelu djevojčice Mackenzie Argaet do kraja njenog života.

Roditelji su za ovaj potez saznali tek nakon operacije i bili su presretni kada je operacija proglašena uspjehom, te da će sada njihova kćerka napokon moći normalno živjeti.

"Nisam mogla vjerovati kada sam čula da je dr. Shun koristio ping pong lopticu prilikom operacije. Doktor je izveo pravo čudo. Cijela porodica sada ga zove dr. Bog i jako smo mu zahvalni. Mackenzie je sada sretno i zdravo dijete", oduševljeno je ispričala majka sretne djevojčice australskim medijima.

Rengentski snimak djevojčice na kojem su vidljivi ostaci ping pong loptice sa lijeve strane
Rengentski snimak djevojčice na kojem su vidljivi ostaci ping pong loptice sa lijeve strane

Prema prognozama doktora dijelovi ping pong loptice srast će oko jetre djevojčice koja će se kako Mackenzie bude rasla povećavati do normalne veličine za njen uzrast. Sportski rekvizit ne bi trebao izazivati nikakve infekcije niti smetnje, te će sa živahnom dvogoišnjakinjom ostati do kraja života.