Zanimljivosti
2

Petogodišnji Duoduo je najmlađi pilot na svijetu

Klix.ba
Duoduo
Duoduo
Kineski petogodišnjak He Yide najmlađa je osoba na svijetu koja je samostalno upravljao avionom. Dječak zvani Duoduo letio je 35 minuta iznad rezervata u Pekingu.

Njegov otac He Liesheng sebe naziva "ocem orlom", a prošle godine je sa sinom privukao medijsku pažnju kada su objavljene fotografije dječaka kojeg je natjerao da radi sklekove u snijegu u New Yorku.

Sada je platio privatne časove letenja za svog sina i želi da kontaktira Guinnesovu knjigu rekorda kako bi zabilježili podvig njegovog sina.

Kako pišu kineski mediji, sa dječakom je tokom čitavog leta bio i pravi pilot koji je sve nadzirao.

"Njegov prvi let bio je veoma uspješan i nije uopće bio uplašen", napisao je Liesheng na Weibu, kineskoj verziji Twittera.

Liesheng je poznat u Kini po režimu dnevnih treninga na koje primorava svog sina. Kada se snimak nesretnog dječaka u sniježnom New Yorku pojavio na YouTubeu, javnost je bila toliko bijesna da su mnogi tražili da dječak bude oduzet roditeljima.

Dječakova majka se također čuje na snimku kako ga bodri, dok on moli za zagrljaj.

Liesheng svog sina također trenira da se takmiči u jedrenju protiv dosta starije djece. Opravdava se tim da je njegov sin rođen nekoliko mjeseci ranije te da ga je morao provesti kroz testove fizičke i mentalne izdržljivosti kako bi ga ojačao.

Prošle godine, Liesheng je sa dvoje djece spašen sa planine Fuji u Japanu, nakon što je ignorisao upozorenja o vremenu. Sa sobom je ponio samo čokoladicu i čašu vode, misleći da će putem naići na prodavnicu. Naravno, nisu imali ni prikladnu odjeću.