Najmlađa majstorica
0

Petogodišnja djevojčica sa crnim pojasom

Sarajevo-x.com
Indijka Varsha Vinod je najmlađa osoba na svijetu koja posjeduje crni pojas. Petogodišnja djevojčica već ima 15 kata, a neprekidno vježba još od svoje druge godine.

"Njena koncentracija i vještina koju posjeduje je zadivljujuća. Nevjerovatno je da je za tako malo vremena ostvarila toliki uspijeh", kazao je Juan koji proučava bunjinkai karate.

Varsha je studentica Akademije borilačkih vještina KoInChi u Allappuzhai, a njene vještine uključuju smrtonosno oružje štap yawara i nunčake.

Petogodišnja Indijka trenira dva i po sata dnevno, a njeni napori su se isplatili u maju ove godine kada joj je svečano uručen crni pojas.

"Bila sam veoma sretna kada sam dobila crni pojas", kazala je Varsha koja inače pohađa englesku školu, dodajući da su njene školske kolege ponosne na nju, te da je se niko ne plaši.

"Sigurna sam da mogu bolje i želim nastaviti trenirati karate", istakla je mala majstorica borilačkih vještina.

"Svi smo ponosni na Varshu. Nevjerovatno je koliko truda i energije ulaže. Njen san je da jednoga dana postane liječnica, ali svakako će nastaviti trenirati karate", kazao je Viswanathan Vinod, otac malene Indijke.

Na Varshu su ponosni ne samo članovi njene porodice, trener i prijatelji, već i svi njeni sunarodnjaci.

"Veoma sam ponosan na nju. Varsha je izuzetno talentirana djevojčica, no ona može i bolje, a to će i dokazati u budućnosti", istakao je djevojčicin trener Sebastian.

Trenutno se Varsha Vinod nalazi u Velikoj Britaniji gdje će se boriti sa britanskim prvakom.

"Ona je zasigurno nešto posebno, nikada nisam čuo da dijete u njenim godinama posjeduje takve vještine. U Velikoj Britaniji je djeci dozvoljeno da treniraju tek od pete godine, a ona već posjeduje crni pojas. Zadivljen sam!", rekao je za Daily Telegraph Andy Kirby, karate trener.

Varshino postignuće će zasigurno biti zabilježeno u Guinnessovoj knjizi rekorda.