Zanimljivosti
33

PETA tvrdi da majmunu pripadaju autorska prava na poznati selfie

Klix.ba
Legendarni "Majmunski selfie"
Legendarni "Majmunski selfie"
Organizacija za zaštitu životinja (PETA) pokrenula je postupak protiv Davida J. Slatera, uz tvrdnju da je selfie, koji je šiljasti makaki napravio njegovim fotoaparatom, zapravo majmunovo autorsko djelo.

Fotograf David J. Slater fotografirao je ugrožene šiljaste makakije u njihovom prirodnom staništu u Indoneziji, kada je na trenutak ostavio svoj fotoaparat. Kao što se moglo i pretpostaviti, radoznali primati tada su uzeli aparat i počeli se igrati sa svojom novom igračkom. Tako je nastao niz urnebesnih fotografija među kojima i sporna fotografija.

David J. Slater tvrdi kako fotografije pripadaju njemu (Foto: Facebook)
David J. Slater tvrdi kako fotografije pripadaju njemu (Foto: Facebook)
PETA smatra da majmuna Natura, činjenica da je on pokrenuo okidač fotoaparata, zapravo čini vlasnikom fotografije.

"Iako će mnogi potražnju autorskog prava za bilo koga drugog osim homo sapiensa možda smatrati novotarijom, mi smatramo Zakon o autorskim pravima SAD-a pokriva bilo koju vrstu autorskih djela, uključujući onih koje je kreirao Naturo", stoji u dokumentu koji je PETA uputila jednom sudu u Californiji.

S druge strane, Slater je tužbu nazvao smiješnom:

"Ova tužba me je veoma nasmijala, ali u isto vrijeme i veoma rastužila. Ovim i sličnim poduhvata PETA pada u očima ljudi i sve više postaje predmetom sprdnje", napisao fotograf na svom Facebook nalogu.

Ipak pravni eksperti tvrde kako američki zakoni nalažu da svako djelo mora imati autora, a pritom se uvijek misli na čovjeka. Sve što nastane pod uticajem prirode, odnosno biljaka i životinja, ne može podleći autorskim pravima.

Tako da će fotograf najvjerovatnije ostati bez novca, a Naturo bez banana.