Neobičan obred
339

Pet osoba razapeto na križu u vidu rituala dočeka Uskrsa na Filipinima

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Katolički vjernici za vrijeme Uskrsa na Filipinima imaju pomalo neobičan ritual. Naime, neki od njih su prikovani za drvene križeve i ovom vrstom obreda obilježavaju ovaj veliki katolički praznik, prenosi Independent.

Četvoricu muškaraca i jednu ženu, od kojih su neki nosili krune od grančica, pratili su seljani obučeni kao rimski centurioni, a ovih petero ljudi bilo je prikovano na križeve kako bi obilježili Veliki petak.

Drugi katolici iz Filipina su se bičevali ili su učestvovali u vjerskim predstavama u selu San Petro Cutud kako bi u savremenom trenutku osjetili Isusovu patnju. Slične rekonstrukcije ovih historijskih događaja odigrale su se u obližnjim poljoprivrednim gradovima na sjeveru Filipina.

Hiljade ljudi, uključujući i mnoge turiste, gledalo je ovaj spektakl koji je organizirala lokalna katolička zajednica.

"Mi smo iz Poljske, kršćanke zemlje, ali u njoj ne postoji nešto slično ovome. Dosta je u Poljskoj mirnije i tiše", kazala je Magdalena Tyburcy.

Prije ponovnog razapinjanja, desetine bosonogih pokajnika tukli su svoja gola leđa oštrim bambusovim štapovima i drvetom. Neki su na svojim leđima imali britve kako bi ih održala krvavim.

Slikar Ruben Enaje bio je prikovan na krst po 33. put u znak svoje zahvalnosti Bogu nakon što je preživeo pad sa zgrade.

"Sljedeće godine ja ću biti još stariji. Naše kosti su malo drugačije, sve su češće povrede. Prepustit ću ovu tradiciju nekom mlađem od mene", rekao je on.

Redovna na ovoj manifestaciji je i Mary Jane Sazon, koja je obilježila svoje raspeće po 16. put.

"Kada obavim ovaj ritual, moje se molitve ostvaruju. Onda sam stala. Međutim, ponovo sam počela imati zdravstvene probleme, pa sam se opet pridružila raspeću. Osjećam da kroz moju odanost svaka bolest koju imam nestane", rekla je Sazon.