Interesantne mozgalice
1

Pet interesantnih zagonetki: Možete li ih riješiti?

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Zagonetke su mozgalice za čije je rješavanje potrebno razmišljati lateralno. Vjerovatno ste već čuli i riješili nekoliko popularnih mozgalica, no Reader's Digest donosi pet koje će vas sigurno zabaviti na nešto duži period.

Znate li da su zagonetke bile popularne još u antičkoj kulturi? One su savršen način da se zabavite kroz igru riječi i vrlo su popularne u svim kulturama svijeta. Obratite pažnju: Zagonetke će biti navedene u vrhu teksta, a odgovori pri dnu.

Krenimo od početka: 1. Moj život mjeriš u satima, a ja ti služim tako što ističem. Brza sam kada sam tanka, a sporija kad sam deblja. Vjetar je moj neprijatelj.; 2. Znate li šta je moguće vidjeti na polovini marta i aprila, ali ne i na početku i kraju ovih mjeseci?; 3. Šta nestaje čim joj spomenete ime?; 4. Šta postaje vlažnije kroz proces sušenja?; 5. Šta pripada vama, a svi drugi to koriste?

Zagonetke su najefektivniji način da razvijete sposobnosti razmišljanja, pamćenja i kritičkog zaključivanja. Nazivaju se još i "moždanom gimnastikom" i preporučuju se svima, a kroz svakodnevni trening možete značajno poboljšati rad vašeg mozga.

Stranica Bright Side redovno postavlja mozgalice u obliku videa, a na njihovom YouTube kanalu moguće je pronaći desetine videa koji će vas zabaviti i natjerati na razmišljanje.

Odgovori: 1. Svijeća; 2. Slovo r; 3. Tišina; 4. Peškir; 5. Vaše ime