Zanimljivosti
102

Penzionerka slučajno uzgojila stabljiku marihuane: "Mislila sam da je korov..."

Klix.ba
Penzionerka iz Exmoutha u Velikoj Britaniji u neznanju je uzgojila 1,5 metara dugu stabljiku kanabisa u svom vrtu.

Patricia Hewitson kontaktirala je BBC radio tražeći pomoć u identificiranju ove "neobične biljke". Nakon što je ustanovljeno da se radi o marihuani, uključila se i policija. Policajci su naknadno kazali kako je gđa Hewitson biljku uzgajala ilegalno, ali u neznanju i sa dobrim namjerama.

"Poslala sam im fotografiju mailom, a zauzvrat sam dobila nekoliko interesatnih mailova, uključujući i onaj od policije", kazala je Hewitson i dodala kako su joj kazali da neće biti suočena sa optužbama budući da nije znala o čemu se radi.

Stručnjakinja za vrtlarstvo sa BBC radija, Sarah Chesters je kazala kako misli da je sjemenka došla iz hranilice za ptice iznad vrata.

"Vrlo je često da hranilica za ptice sadrži različite vrste sjemenki, a među njima se često zna pronaći i ono marihuane", pojasnila je.

Uzgajanje kanabisa bez licence je ilegalno, tako da su policajci gđu Hewitson i njenog muža Johna posavjetovali kako biljku trebaju posjeći, napraviti kompost ili pak odnijeti u policijsku stanicu ili lokalni centar za recikliranje.

"Žena je počinila krivično djelo, no postoje olakšavajuće okolnosti, iz tog razloga nećemo nastavitui dalje sa ovim slučajem", kazao je Ryan Canning, iz Devon and Cornwall policijske stanice.