Italija
0

Penzionerima kavijar za praznike

Sarajevo-x.com
Teška ekonomska situacija u svijetu najviše je pogodila penzionere, no italijanska vlada je ove godine odlučila svoje penzionere za praznike počastiti vrhunskim specijalitetom -kavijarom.

Italijanska policija je nedavno zaplijenila preko 40 kilograma skupocjenog beluga kavijara kojeg su dvojica krijumčara pokušala uvesti u Italiju iz Poljske te ga prodavati po mnogo većoj cijeni u bogatoj Lombardiji.

Vrijednost zaplijenjenog kavijara procijenjena je na 400.000 eura, ali zbog nemogućnosti daljeg čuvanja kavijara čak i na niskim temeraturama, vlada je odlučila kavijar podijeliti ugroženim grupama ljudi.

'Testirali smo kavijar i dokazano je da je savršeno ispravan za jelo, no ne bi mogao stojati više od nekoliko sedmica. Zato smo ga odlučili podijeliti s onima kojima će ova delicija uljepšati praznike', rekao je šef policije Juri Mantegnaza jednom italijanskom dnevnom listu.

'Svaki prilog koji dobijemo je dobrodošao, iako naši mnogi posjetitelji nikad nisu ni čuli za kavijar', dodao je svećenik Virginio Colmega, volonter u milanskoj House Of Charity, organizaciji koja pomaže siromašnima.