U proteklih 30 godina
0

Penzioner pronašao starine vrijedne 560.000 eura

Sarajevo-x.com
Britanski penzioner Peter Beasley se 1979. godine počeo baviti istraživanjem drevnih vrijednih predmeta i do sada je pronašao blago vrijedno više od 560.000 eura, piše Telegraph.

Bivši zidar, koji je napustio posao 2003. godine, pomoću metalnog detektora tri dana u sedmici provede u potrazi za vrijednim starinama u blizini u svog doma u engleskom gradu Waterloovilleu. Dnevno kopa po šest sati.

Ovom 68-godišnjem penzioneru traganje za starinama u početku je bilo hobi.

Najviše je zaradio na rimskim novčićima koje je uspio proda za 113.000 eura. Privjesak kojeg je nosio najslavniji rimski imperator Cesar prodao je za oko 34.000 eura, dok je na prstenu iz doba Normana zaradio 90.000 eura.

"Traganje za vrijednim starinama počeo sam kao hobi da ne bih provodio puno vremena u kući. Međutim, s vremenom je taj hobi postao ozbiljan. Pronaći nešto što je staro stotinama godina je sjajan osjećaj", rekao je Peter.

Na početku je redovno pronalazio novčiće i druge vrijedne predmete iz doba Rimljanja i Normana. Većinu starina vratio je osobama na čijoj zemlji ih je pronašao.

"Ovo je težak posao jer radim u svim vremenskim uslovima i kada dođem kući budem vrlo umoran", rekao je Beasley dodajući da se u istraživanju mora biti veoma temeljan.

Priznaje i da se susreće sa problemima. Naprimjer, jedan zemljoposjednik nije mu dozvolio da istraži dom Saksonaca gdje se nalazi dosta nakita i oko tri hiljade grobova, a čije blago se mjeri u milionima.