Nakon skoro osam godina
0

Penzioner koji je izgubio djelić slagalice konačno dovršio posao

Sarajevo-x.com
Britanski penzioner Jack Harris uspio je nakon skoro osam godina sastaviti slagalicu koja se sastoji od 5.000 dijelova. Proizvođač slagalice, firma Falcon Games, nakon pisanja Daily Maila pronašla je originalni dizajn slagalice koja se više ne proizvodi i napravila kopiju dijela koji je penzioneru nedostajao.
Slagalica pokazuje djelo "Povratak izgubljenog sina" francuskog slikara Jamesa Tissota, a Harris ju je dobio od svoje snahe.

Kada je nakon skoro osam godina uspio sklopiti sliku, 86-godišnjak je uočio da mu jedan dio nedostaje. Bezuspješno je tragao za izgubljenim dijelom kojim bi konačno završio slagalicu.

Njegova porodica kontaktirala je proizvođača u cilju da starcu obezbijedi rezervni dio, ali su iz kompanije odgovorili da tu slagalicu više ne proizvode. Ipak, odlučili su napraviti izminku i pomoći penzioneru, te su mu dostavili kopiju dijela koji je izgubio.

"Oduševljen sam što sam konačno završio slagalicu. Bio sam razočaran što nisam mogao obaviti ovaj posao", rekao je Harris.

Gray Richmond, direktor kompanije Falcon Games koja proizvodi slagalice, kaže da je pored nedostajućeg dijela Harrisu poslao i jednu novu slagalicu.

"Kada smo čuli da samo jedan djelić slagalice nedostaje, odlučili smo učiniti sve da pomognemo Jacku. Pošto se ova slagalica više ne proizvodi, angažovali samo našeg stručnjaka koji je napravio kopiju originalnog dijela", rekao je direktor.

Penzioner je posljednjih sedam i po godina svakog dana provodio pet sati u sastavljanju slagalice. Slagalicu je dobio 2002. godine za Božić.