Zanimljivosti
0

Pedofil stekao slobodu zbog knjige o Drakuli

FENA
Drakulin dvorac u Rumuniji
Drakulin dvorac u Rumuniji
Američki historičar Kurt Treptow, u Rumuniji osuđen na sedam godina zatvora zbog pedofilije, izlazi na slobodu, koju je dvije godine prije roka stekao svojom knjigom o Drakuli napisanoj u zatvoru.

Treptow (44) će izaći iz zatvora zahvaljujući članku rumunjskog kaznenog zakona prema kojemu se zatvoreniku, ako je taj autor nekog znanstvenog djela, kazna može smanjiti za trećinu, pojasnio je sudski izvor.

Historičar je u zatvoru napisao djelo od 400 stranica naslovljeno "Život Vlada Drakule", povijesne ličnosti iz 15. stoljeća koja je nadahnula stvaranje legende o vampiru Drakuli.

Amerikanac je u vrijeme uhićenja vodio kulturnu zakladu u Iasi (sjeveroistok), a osuđen je 2002. godine na sedam godina zatvora zbog "seksualnih odnosa s maloljetnicima, zbog korumpiranja maloljetnika i seksualnih nastranosti".

Sud je u vrijeme istrage u njegovu domu zaplijenio više desetaka materijala pornografskog sadržaja (videokazete, diskete, CD-e, fotografije). Treptow je priznao nedjela, ali je od pravosuđa tražio "milost" te tvrdio da je "pridonio tomu da Rumunjska dobije pozivnicu za članstvo u NATO-u". Njegov se doprinos, kazao je, ogleda u pisanju knjiga o povijesti Rumunjske.