Zanimljivosti
0

Paukovi napravili ogromnu mrežu

Sarajevo-x.com
Entomolozi su vrlo začuđeni i još uvijek raspravljaju o porijeklu i vrsti paukova koji su ispleli ogromnu mrežu. Ona u potpunosti prekriva nekoliko drveća i dalje se prostire preko grmlja i trave u jednom parku u sjevernom Texasu.

Mreža koju su paukovi ispleli gotovo je nemjerljiva jer u potpunosti prekriva nekoliko drveća i grmova, a ima je čak i po travi. Eksperti za paukove još uvijek nisu donijeli konsenzus zbog čega je tako velika mreža nastala i koji su je to paukovi ispleli, prenosi Reuters.

Čelnici jezera Tawakoni i državnog parka u kojem se mreža nalazi, kažu da je velika paukova mreža atrakcija za turiste.

"Isprva je izgledalo kao da ste u vrtu iz bajke, sve je bilo bijelo i magličasto. No sada kada su se komarci i mušice uhvatili u mrežu, više ne izgleda tako bajkovito", izjavila je Donna Garde, upravnica parka.

Jedna grupa naučnika smatra da su mrežu ispleli paukovi koji su često spremni na saradnju s drugim paukovima i nije im problem da zajedno rade "na mreži", dok druga smatra upravo suprotno, odnosno da su se paukovi željeli što više udaljiti jedni od drugih.

Mnogi se slažu da je ova velika mreža vrlo neobična i interesantna te smatraju da je prva ove veličine poznata svijetu. No jedan od naučnika, ekspert za paukove, pak kaže da se već susretao s velikim mrežama, ali da bi više mogao reći ukoliko mu pošalju uzorke.

Eksperti bi trebali ubrzo izaći na teren i pregledati mrežu i odrediti vrstu pauka jer će početkom jeseni oni početi umirati.