Zanimljivosti
0

Patkama u borbi protiv divljanja na cesti

Sarajevo-x.com
Foto: Daily Mail
Foto: Daily Mail
Stanovnici malog mjesta Portesham u Velikoj Britaniji dosjetili su se kako spriječiti vozače da jure kroz njihov grad. Kako saobraćajne oznake nisu bile nikakva prepreka za divljanje po cesti, stanovnici su odlučili koristiti patke kao male saobraćajce.

Penzionisana stanovnica Porteshama "regrutovala" je tim od nekoliko patki kako bi stala u kraj nepažljivim i bezobraznim vozačima. Nekoliko puta je vidjela kako vozači zaustavljaju ili usporavaju svoja vozila kako bi zaobišli ptice kada su one stajale na putu pa se dosjetila da u "udarnom" terminu, kada ima najviše saobraćaja - stavi ptice na put.

Šezdesetrogodišnja Amy Martin istrenirala je patke da prelaze s jedne strane na drugu i to tako što i sama pređe na jednu stranu i onda ih mami hranom.

"Vozači koriste ovu cestu kao trkalište. Uopće ne paze na prolaznike i ne obaziru se na činjenicu da voze tri puta brže nego što je propisano. Vidjela sam da vozači stanu kada vide da su ptice na putu pa sam onda shvatila da bih mogla iskoristiti to za mir našeg mjesta", rekla je Martin za Daily Mail.