"Av av" prolazi na sudu
0

Pas se pojavio kao svjedok u slučaju ubistva

Sarajevo-x.com
Nakon što je francuska policija pronašla obješenu 59-godišnju ženu u njenom stanu u Parizu, pas koji je bio u njenom društvu, na zahtjev porodice, pozvan je kao svjedok u istrazi o smrti svoje vlasnice.

Iako policija vjeruje da se radi o samoubistvu, porodica nesretne žene zahtijevala je detaljnu policijsku istragu jer smatra da se radi o ubistvu.

Tokom preliminarnog saslušanja veterinar je ljubimca doveo do mjesta za svjedoke da bi se vidjelo hoće li i kako će pas reagovati na osumnjičenog.

Navodno je pas "lajao kao lud".

Cilj svega bila je odluka o eventualnom nastavku istrage i saslušanja koje bi, u tom slučaju, preraslo u suđenje za ubistvo, a odluku o tome da li će se to desiti sudac tek treba donijeti.

Prema pisanju britanskog Telegrapha francuski sudac Thomas Cassuto pohvalio je psa za njegovo "primjera vrijedno ponašanje i nezamjenjivu pomoć".

Pas je dobio ime po glavnom liku iz crtanog filma "Scooby Doo" u kojem strašljivi pas Scooby Doo uspješno rješava misteriozne zločine.

Glasnogovornik Palais de Justice u Parizu potvrdio je da je ovo prvi slučaj u Francuskoj u kojem se pas pojavio kao svjedok policijske istrage, te dodao da je poprilično siguran da je slučaj Nanterre čak i u svijetu prvi te vrste.