Zanimljivosti
2

Pas sa čuvene fotografije proslavio 20. rođendan

Klix.ba
Sjećate li se fotografije Hannah Stonehouse Hudson koja prikazuje vlasnika psa kako u jezeru uspavljuje svog bolesnog psa? U jednom trenutku, ta fotografija je bila najgledanija na svijetu. Pas sa fotografije sada je proslavio i svoj 20. rođendan.

Fotografija je nastala na jezeru Superior gdje je prijatelj fotografkinje, John Unger, svakoga dana nosio svog bolesnog psa Schoepa kako bi se opustio i usnio.

Schoep boluje od artritisa te se sve teže i teže nosi sa svojim godinama.

"John je Schoepa našao i spasio dok je bio štene od osam mjeseci te su od tada nerazdvojni. Schoep je u međuvremenu obolio od artritisa, a John je otkrio da mlaka voda ima terapeutski učinak za njegove bolne kosti. Zato ga svakoga dana nosi u jezero u kojem je ovih mjeseci idealna temperatura i tamo stoji s njim dok se Schoep ne opusti i zadrijema", pisala je Hudson.

Schoepu ova terapija očito odgovara, budući da je 15. juna proslavio i svoj 20. rođendan, što je prilična rijetkost u psećem svijetu. Za rođendan je primio više od hiljadu pisama i desetine poklona.

Ungerova privrženost psu dotakla je stotine hiljada srca, te su Schoep i Unger do sada nakupili više od 135 hiljada pratilaca na svom fan pageu na Facebooku. Također, prikupljene su hiljade dolara pomoći za skupe tretmane liječenja Schoepovog artritisa. Schoep danas prima sedmične laserske terapije koje mu olakšavaju bolove.