Guinnessova knjiga rekorda
0

Pas od dva metra i podvodna press konferencija

Sarajevo-x.com
Novo izdanje najpopularnije knjige rekorda na svijetu, Guinnessove knjige rekorda, i ove godine sadrži neobične svjetske rekorde. U ovom izdanju naći ćemo najstariju svjetsku mladenku u dobi od 105 godina i najstariju ženu na svijetu s 114 godina.

Najneobičniji u Guinnessovoj knjizi rekorda ove godine su svakako podvodna press konferencija kojoj je prisustvovao 61 novinar i čovjek s najtanjim strukom na svijetu (53cm).

Također, atrakcija je i najduži pas na svijetu. Naime, irski vučjak Mon Ami dug je čak dva metra i 32 centimetra, dok je 15-centimetrska čiuvauva Brandy proglašena najmanjim psom.

Legendarni bend Led Zeppelin ove godine našao se u knjizi rekorda nakon što je karte za njihov povratnički koncert u londonskoj Areni potražilo čak 20 miliona ljudi.

Već smo pisali o slavnim osobama koje su ušle u ovogodišnju Guinnessovu knjigu, to su megapopularni par Jolie/Pitt kao najmoćniji par na svijetu, te pjevačice Britney Spears kao najtraženija slavna osoba na internetu i Amy Winehouse kao Britanka s najviše osvojenih Grammyja.

Najveću zaradu od svojih filmova ostvario je glumac Samuel. L. Jackson, pa je tako i on uvršten u Guinnessovu knjigu.

Guinnessova knjiga rekorda prvi put je izašla 1954. godine, a i sama je postavila vlastiti rekord na listama svjetskih bestselera.

Na ideju o izadavanju knjige koja bi skupljala svjetske rekorde, prvi je došao Sir Hugh Beaver, vlasnik pivare Guinness, pa je knjiga rekorda tako i dobila današnje ime.