Zanimljivosti
0

Pas na biračkom spisku

FENA
I dok njegovoj vlasnici prijeti kazna zatvora jer je svog ljubimca Duncana upisala na popis birača kako bi upozorila na loš izborni zakon, njen pas je još uvijek registrirani glasač.

Duncan M. MacDonald nedavno se registrirao na popis birača u King Countyju (Washington). No teško da će ikada ostvariti to pravo. Naime, Duncan je pas, a na popis birača ga je upisala njegova vlasnica Jane Balogh.

Ona je tako htjela upozoriti na propuste u izbornom zakonu te kako je jednostavno nezakonito dobiti dozvolu za glasanje i varati na izborima. No, zbog ovoga bi starica mogla dobiti i godinu dana zatvora jer je svoju prijevaru javno otkrila.

''Nisam pokušavala varati na izborima ili ikoga prevariti. Htjela sam samo ukazati na problem. Mislila sam da bi mi čak mogli i zahvaliti'', kaže Balogh, 66-godišnja ratna veteranka.

Ona je 2006. prebacila telefonski račun na Duncanovo ime i zahvaljujući izrescima plaćenih računa uspjela ga je registrirati kao glasača. Tijekom procesa registracije potpisala je obrazac u kojem izjavljuje da je njen pas legitimni glasač i to je temelj za proces protiv nje.

Duncan je već primio tri glasačka listića na kojima je njegova vlasnica označila "poništeno", a on ih je "potpisao" otiskom šape.

Nakon što je Duncan primio tri listića, ona je pisala nadležnima i pojasnila svoju smicalicu, moleći ih da ''poprave sustav'', ali listići su i dalje stizali.

Bobbie Egan, glasnogovornik izborne jedinice King County, nazvao je njen čin ''napadom na demokraciju'' i ''manipulacijom sustava''. I dok je protiv nje pokrenut kazneni postupak i prijeti joj zatvor, Jane je najviše šokiralo to što je Dunacan i dalje registrirani glasač.