Velika Britanija
0

Parni voz oduševio odrasle, ali ne i djecu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prva lokomotiva na parni pogon izrađena u Velikoj Britaniji nakon pedeset godina započela je putovanje sa željezničke stanice u Darlingtonau, na sjeveru Engleske do King's Crossa u Londonu.

Voz "Talisman"' ispratili su mnogi obožavatelji, ali i djeca začuđena količinom pare koja izlazi iz lokomotive.

Tokom putovanja koje je trajalo nekoliko sati, parni voz stajao je u gradovima na putu za London i ondje primao putnike, prenosi Reuters.

Trebalo je 19 godina i tri miliona funti kako bi se izgradio Peppercon A1, lokomotiva Pacific. Novac je prikupljen od sponzora i entuzijasta. Obojeni u boju "zelene jabuke" 13 vagona i lokomotiva vozili su brzinom 120 km/h.

Atmosfera na željezničkoj postaji u Darlingtonu, prije polaska vlaka bila je slavljenička, a jedan od sudionika u izradi lokomotive na parni pogon, Mark Allet rekao je kako očekuje da se slavlje nastavi i u vozu.

"Mislim da bi se unutra moglo slaviti sve do Londona. Mnogo je ljudi gledalo izradu ovog projekta i radilo na projektu i ovo je ispunjenje njihova sna, vožnja potpuno novim A1 do King's Crossa", rekao je.

S glasnom zviždaljkom i mnogo pare, voz je krenuo u 7.45, a u London je stigao u 13.50.

"Mislim da je ovo predivno. Fatastično postignuće za njih", rekao je jedan posjetilac koji je došao vidjeti voz.

Malenu je djecu velika količina pare začudila.

"Bilo je veoma glasno i bilo je mnogo pare", rekla je jedna djevojčica, a dječak koji se vozom i provozao kada je izašao na King's Crossu zaključio je da mu se više sviđaju moderniji modeli.