Zanimljivosti
0

Par iz Kalifornije pronašao zakopane kovanice vrijedne 10 miliona dolara

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Par iz Kalifornije nije ni slutio šta bi mogao pronaći na svojoj zemlji. Šetajući pronašli su zakopane zlatnike vrijedne čak 10 miliona dolara, procijenili su stručnjaci nakon pronalaska.

Njih dvoje su na svom imanju pronašli zakopanih 1.427 kovanica koje datiraju još iz perioda od 1847. do 1894. godine. Numizmatičar David Hall je kazao za Associated Press da pronađene kovanice nikada nisu bile u opticaju i da su u veoma dobrom stanju.

Neimenovani par je zlatnike pronašao u metalnim velikim konzervama ispod drveta dok su šetali u aprilu prošle godine. Od tada je prošla skoro godina, a stručnjaci koji su procjenjivali vrijednost zlatnika tek sada su izašli s tim u javnost i kazali da se radi zapravo o najvećem "ulovu" na skriveno blago u historiji SAD-a.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Vidjeli smo i ranije nešto slično kada su pronađeni zlatnici vrlo visoke kvalitete, ali zakopano blago ove vrste je nevjerovatno", kazao je David McCarthy iz firme Kagin koja savjetuje par u vezi s pronađenim blagom.

O paru koji je pronašao zlatnike se zna tek toliko da žive u ruralnom dijelu Kalifornije poznatom kao Zlatna država, koja je bila vrlo posjećena i naseljena u vrijeme takozvane zlatne groznice. Misterija je i to ko je zakopao novčanice i zašto.

Profesionalci koji se bave ovakvim blagom i starinama su kazali da su neke kovanice toliko rijetke da bi se moglo dobiti milion dolara samo za jednu, dok su ostale nešto manje na cijeni. Sve u svemu procijenjeno je da sve skupa vrijedi oko 10 miliona, a par ih namjerava prodati na Amazonu.