Američki naučnici tvrde
0

"Papige i slonovi su muzikalne životinje"

Sarajevo-x.com
Nakon što je više od dva miliona puta pregledan klip pod nazivom 'Snowball' u kojem papiga pleše u ritmu muzike, naučnici sa Instituta San Diego u Kaliforniji odlučili su ispitati da li su te životinje zaista muzikalne.

Studija koja je provedena pokazala je da su papige i slonovi veoma muzikalne životinje dok psi i mačke nemaju 'osjećaj' za muziku.

"Pogledavši klip na Youtubeu bio sam veoma impresioniran te smo odlučili uraditi studiju kako bismo došli do podataka da li su papige uistinu muzikalne. Kontaktirali smo i vlasnika papige koja se pojavljuje na klipu koji nam je dozvolio da uradimo nekoliko formalnih testova. Time smo potvrdili istinitost klipa, jer papiga zaista počinje plesati kada čuje pjesmu omiljenog benda '"BackStreet Boy'", kazao je Aniruddh Patel naučnik sa Instituta San Diego.

Ovaj snimak koji se na stranici Youtuba nalazi već godinama bio je samo podsticaj naučnicima da urade ovu zanimljivu studiju.

Analizirajući više od 1000 snimaka naučnici su došli do podatka da je više od 14 vrsta papiga muzikalno, ali ono što je nevjerovatno jeste podatak da je studija pokazala da postoje i muzikalni slonovi koji počinju plesati čim čuju muziku, objavili su britanski mediji.