Duhoviti papa
69

Papa Franjo na vratima svog apartmana u Vatikanu stavio znak "Zabranjeno kukanje"

Klix.ba
Veliki znak s crvenom podlogom i bijelim slovima na kojem stoji "Zabranjeno kukanje" posljednjih dana pojavio se na vratima apartmana pape Franje.

Čini se kako je ova duhovita opaska upućena kardinalima, svećenicima i ostalim vatikanskim službenicima koji vođi više od jedne milijarde katolika u svijetu donose više brige, nego što mu pomažu u rješavanju problema.

Za razliku od svojih prethodnika koji su izbjegavali ljetne vrućine Rima povlačeći se u hladniji zamak Gandolfo, u papskoj rezidenciji Alban Hills izvan glavnog grada, papa Franjo odlučno radi tokom jula i augusta.

Foto: EPA
Foto: EPA

Poruka zapravo govori o tome da oni kojima je upućena pate od sindroma žrtve koji smanjuje njihov smisao za humor i sposobnost da rješavaju probleme.

Za bilo koga ko bude uhvaćen da se jada ispred djece "sankcije će biti udvostručene", a kao zaključak obavještenja, navodi se: "Da biste postali najbolja verzija sebe, morate se fokusirati na svoje potencijale, a ne na ograničenja. Stoga, prestanite se žaliti i radite da promijenite svoj život na bolje."

Znak je poklon italijanskog psihologa Salva Noea s kojim se papa susreo prošlog mjeseca i tada je obećao da će ga staviti na vrata svog stana, kojeg koristi i kao privatnu kancelariju.