Zanimljivosti
0

Panika izazvana krađom penisa

Sarajevo-x.com
Policija u Kongu uhapsila je 13 osumnjičenih vračeva okrivljenih da su se koristili crnom magijom kako bi ukrali ili smanjili penise muškaraca. Do hapšenja je došlo nakon vala panike i pokušaja linčovanja izazvanih crnom magijom.

Izvještaji o tzv. otuđivanju penisa nije nepoznanica u zapadnoj Africi, gdje su sujevjerje i, konkretno, vjera u crnu magiju široko rašireni i gdje su i dalje prisutna ritualna ubistva zbog prikupljanja krvi ili određenih dijelova tijela.

Glasine o krađi penisa počele su cirkulisati prošle sedmice Kinshasom, glavnim gradom Demokratske Republike Kongo, koji ima oko osam miliona stanovnika. Putem radio emisija publici je savjetovano da budu na oprezu kada u javnom prevozu naiđu na putnike koji nose zlatne prstenove i koji, uopće, izgledaju sumnjivo.

Četrnaest žrtava koje je policija također zadržala, tvrdili su da su vračevi jednostavno dotakli njihove genitalije nakon čega su se, kako tvrde, smanjile ili nestale. Neki stanovnici tvrde da se radilo o pokušaju iznude novca sa obećanjem naknadnog liječenja.

“Morate samo biti optuženi za nešto slično i ljudi će nasrnuti na vas. Zabilježen je broj pokušaja linčovanja, takve slučajeve raspoznajemo po ožiljcima na tijelu”, izjavio je šef policije u Kinshasi, Jea-Dieudonne Oleko.

Policija je uhapsila optužene vračeve i njihove žrtve kako bi izbjegla krvoproliće slično onom u Gani, prije jednu deceniju, kada je 12 osumnjičenih “kradljivaca” penisa pretukla do smrti razjarena svjetina. Dvadeset i sedam muškaraca otad su pušteni na slobodu.

“Kada kažete žrtvama da su njihovi penisi i dalje na svom mjestu, oni vam odgovore da su se smanjili i da su oni, žrtve, postali impotentni, na što ih ja pitam kako znaju kad nisu mogli otići kući i sami se uvjeriti u to”, objasnio je Oleko.

Neki stanovnici Kinshase su optužili separatističku sektu u bliznini pokrajine Bas-Congo za čarobnjaštvo kako bi im se osvetili za pad vlade, sačinjene od njihovih članova, objavio je Reuters.