Zanimljivosti
0

Panda hemafrodit rodila blizance

Sarajevo-x.com
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Velika panda za koju se isprva mislilo da je mužjak, a zatim se ispostavlio da je hermafrodit i da ne može rađati mlade - iznenadila je naučnike. Ona je naime rodila dva ženska mladunčeta zahvaljujući neobičnom položaju reproduktivnih organa.

Kineski naučnici bili su iznenađeni kad je jedanaestogodišnja panda Jinzhu rodila čak dva ženska mladunčeta iako su oni bili ubjeđeni da se to ne može dogoditi, prenosi agencija Xinhua.

Ovo nije prvo iznenađenje koje Jinzhu priređuje naučnicima. Godine 1996. kada se Jinzhu rodila, naučnici su rutinskim pregledom ustanovili da je mužjak. To se međutim promijenilo nakon što su veterinari otkrili da Jinzhu ima i ženske reproduktivne organe te je klasificirali kao hermafrodita.

Greška prilikom prvog određivanja spola dogodila se zbog karakterističnog "malog penisa" koji imaju sve pande, a koji često može zbuniti prilikom određivanja spola.

Zbog te greške, Jinzhu je poslana (kao mužjak) da se pari sa ženkom u zoološki vrt u Japanu. No životinje nisu pokazale nikakav interes jedna za drugu, a naučnicima je tek kasnije postalo jasno i zašto. Saznavši da je panda hermafrodit, naučnici su zaključili da ona neće moći imati potomke.

No Jinzhu je ponovno iznenadila sve i rodila dvoje zdrave mladunčadi zahvaljujući posebnom i neobičnom rasporedu seksualnih organa.

Velike pande su među najugroženijim vrstama na Zemlji. Ima ih oko 1.600 koje žive u divljini i oko 210 u zatočeništvu. Neke studije, na svu sreću, pokazuju da je moguće da se broj pandi povećao čak na 3.000 i to u divljini.