U posjedu američkog aristokrate
0

FOTO / Palata koja liči na Koloseum u Rimu prodaje se za 31 milion eura

Sarajevo-x.com
Nevjerovatna Orsini palata koja liči na rimski Koloseum na prodaju je po cijeni od vrtoglavih 31 milion eura. Palata je u posjedu američkog aristokrate i bila je sklonište odbjeglim zatvorenicima Saveznika za vrijeme Drugog svjetskog rata.

S obzirom na to da ponude kao što je ova ne dolaze na tržište često, agenti za nekretnine su uzbuđeni u vezi s tim ko će dobiti čast da pregovara o prodaji ove vile. Orsini palata je trenutno jedna od najvrednijih palata na tržištu u Italiji, a i u Evropi.

Posjed na kojem se nalazi palata je na površini od 3,5 kvadratna kilometra. Palata ima salu za prijeme, kupatila, spavaće sobe, biblioteku, trpezariju i veliku terasu. Ispre palate je bašta sa fontanama i voćnjakom.

Palata je često korištena za razne kulturne događaje. Ogroman auditorij na otvorenom je nazvan po Marcusu Macellusu, nećaku cara Augustusa i može primiti 11.000 ljudi, prenosi Daily Mail.

Amerikanka italijanskog porijekla koja je bila kćerka američkog diplomate, Dame Iris Origo kupila je palatu 1950. godine i od tada je palata u posjedu porodice Origo, međutim, prvobitni vlasnik u 18. vijeku je bila porodica Orsini po čijem je imenu palata i nazvana.

Iris Ortigo je napisala knjigu „War in the Val'D'Orcia, an Italian War Diary“ o iskustvima u Drugom svjetskom ratu, a dijelovi knjige su objavljivani u New York Timesu.