Zanimljivosti
0

Pacijentici 6000 eura zbog slomljene igle u maternici

FENA
Jedna slovenska bolnica morat će isplatiti malo manje od šest hiljada eura odštete i sudskih troškova pacijentici za nezgodu koja joj se dogodila prije 14 godina, kada joj je nakon ginekološke operacije u tkivu maternice ostavljen dio kirurške igle, piše ljubljansko "Delo".

Igla je za vrijeme operacije pukla u tri dijela, ali su pronađena samo dva, a treći je odstranjen nakon šest mjeseci u drugoj bolnici na inzistiranje same pacijentice.

Prema ocjeni sudaca, time što o incidentu nisu odmah obavijestili pacijenticu i jer su izbjegavali dati odgovore na njena pitanja o mogućoj novoj operaciji, liječnici su kršili svoju dužnost pojašnjavanja stanja pacijentu. Njihova je ocjena bila da je bolje dio igle pustiti u tkivu dok rana ne zaraste, no pacijentici ništa o tome nisu rekli. Ona je tek nakon nekoliko dana iz svog bolesničkog kartona doznala što se prilikom operacije dogodilo, a liječnici joj nisu htjeli odgovoriti na pitanje hoće li i kada pokušati izvaditi dio igle ostavljen u tkivu pa je živjela u strahu i neizvjesnosti.

Suci su procijenili da su liječnici propustili pacijenticu informirati o njenom pravom stanju i daljnjem tijeku liječenja, a što su bili dužni napraviti.