Od bola do uspjeha
22

Ovo su fotografije decenije agencije EPA: Ključni momenti iz cijelog svijeta

M. N.
More izbacilo tijelo trogodišnjeg migranta Alana Kurdija na plažu Turske (Foto: EPA-EFE)
Evropska agencija EPA objavila je seriju fotografija koje najbolje ilustruju najznačajnija dešavanja u periodu od 2010. do 2019. godine. Podsjetili su nas na neke od najdriljivijih momenata i najtežih kroz koje su zemlje svijeta prošle u ovom periodu, ali i na neka značajna otkrića.

Ono što je obilježilo navedeni period je rat u Siriji, migrantski val, prirodne nepogode, protesti, značajna politička dešavanja... Fotografije na kojima je prikazano tijelo malenog Alana koje je more izbacilo na tursku obalu, migranta koji je sa svojom porodicom pokušao pobjeći od rata, napad policije na migrante, među kojima su i djeca koja pokušavaju preći u Makedoniju, te izvlačenje tijela iz ruševina nakon zemljotresa i požara sigurno su najpotresnije.

Deceniju je obilježio i dolazak kontroverznog biznismena Donalda Trumpa na mjesto predsjednika SAD-a, ali i historijski sastanak predsjednika Sjeverne i Južne Koreje na demilitarizovanoj zoni. S pozicije premijerke je odstupila Theresa May i to zbog Brexita.

Dogodili su se i teroristički napadi u Parizu u kojima je ubijeno 130 osoba. Među tragedijama je i požar na katedrali Notre-Dame u kojem je objekt skoro pa potpuno uništen te prevrtanje kruzera Costa Concordia kod Italije.