Za "bezobrazno" bogate
13

Ovih devet najrjeđih predmeta na svijetu koštaju milione dolara

DP
Foto: AFP
Foto: AFP
Kada je nešto rijetko, a cijenjeno, njegova početna vrijednost, ako je jedini primjerak ili jedan od nekolicine, vremenom raste. To je slučaj s umjetničkim slikama, skulpturama i drugim umjetničkim djelima, ali i s drugim ljudskim kreacijama.

Rijetko ko bi mogao izdvojiti novac za ove stvari. Da li biste vi to učinili da ste milioner?

Ovih devet rijetkih i samim time i skupocjenih predmeta sebi bi mogli priuštiti samo multimilioneri, piše Brainberries.

1) Novčić od 20 dolara s dvostrukim orlom

Ovaj novčić od 20 dolara prava je legenda među kolekcionarima, jer je na svijetu preostao samo jedan ovakav "Double Eagle" novčić u privatnom vlasništvu. On košta 7,9 miliona dolara, dok se ostali ovakvi drže u državnom trezoru.

2) Dragi kamen painit

Painit je najrjeđi dragulj na svijetu. Može se naći samo u malom području Mianmara i drži cijenu od 60.000 dolara po karatu.

3) Spidermanov strip "Amazing Fantasy 15"

Foto: AFP
Foto: AFP

Djeca koja su 1962. godine kupila Marvelov strip "Amazing Fantasy 15" nisu mogla ni naslutiti da će on 60 godina kasnije dostići cijenu od 1,1 miliona dolara, budući da je jedan od rijetkih primjeraka koji su tako dobro očuvani.

4) Istočnjački kavijar

Gnijezdo određene vrste ptica u Aziji je prava poslastica. Ova gnijezda se peru, kuhaju i služe kao juha. Gnijezdo s farme može stajati 30 dolara, što je već visoka cijena, a gnijezdo nađeno u divljini može dostići cijenu i do 10.000 dolara po gramu.

5) Parking mjesto na Manhattanu

Ako ste rođeni Njujorčanin, onda znate koliko je teško naći mjesto za parkiranje u ovom gradu i da se mnogi parkiraju nekoliko ulica dalje od svog stana. Ipak, ako možete potrošiti milion dolara na parkiranje, onda ćete imati mjesto za svoje vozilo na Manhattanu.

6) Magnetski lebdeći krevet

Magnetski lebdeći krevet je samo jednom svojom stranom pričvršćen za zid, pa se čini kao da lebdi. On može izdržati težinu od 900 kilograma, a košta 1,6 miliona dolara.

 7) Pero ptice huije

Ptica huija je izumrla prije više od jednog stoljeća, pa je njihovo perje veoma vrijedno. Za samo jedno pero treba izdvojiti čak 10.000 dolara.

8) Tekila "Pasión Azteca"

Ovu tekilu sigurno nećete naći u nekoj običnoj trgovini niti u podrumu pića, ne zato što je izrazito jaka, nego zato što je njena boca napravljena od platine i bijelog zlata. Osim toga, po njoj je posuto čak 6500 dijamanata, pa vas njena cijena od 3,5 miliona dolara ne treba iznenaditi.

9) Bejzbol karta Honusa Wagnera

Foto: AFP
Foto: AFP

Bejzbol karte su rekviziti za jednu od omiljenih američkih igara, a cijenjene su i jer postoji veliki broj njihovih kolekcionara, koji se ponose ako imaju kolekciju vrijednu 1000 dolara. Ipak, da biste imali kartu bejzbol igrača Honusa Wagnera, morali biste biti milioneri, budući da košta čak 3,12 miliona dolara, jer je najrjeđa karta.