{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ovce kao zamjena za kosilice u gradskim parkovima

S
30.8.2012. u 16:52
0
22
Ovce kao zamjena za kosilice u gradskim parkovima
0
Ovce kao zamjena za kosilice u gradskim parkovima
Za uređivanje javnih zelenih površina, neravnih terena i terena obraslih gustim rastinjem sve više lokalnih vlasti u Francuskoj, Holandiji i Italiji odlučuje se da umjesto bučnih kosilica koriste - ovce.
Ovaj vid održavanja zelenih površina ekološki je efikasniji, a ujedno i finansijski opravdaniji, jer će se tako uštedjeti novac poreskih obveznika, pošto će ovce jednostavno da popasu travu u lokalnim parkovima!

Tako su gradske vlasti Torina prije nekoliko godina odlučile da, umjesto bučnih kosilica, koriste "alternativne kosilice"- ovce i krave, koje marljivo pasu višak trave u parkovima.

(Gradske vlasti su, ipak, odlučile da ne koristiti krave, jer proizvode više đubriva tokom "posla".)

Kako bilo, ova "ovčija metoda" uštedjet će čak 30.000 eura iz gradskog budžeta.

"Ekološka i poučna vrijednost ove inicijative nije sporna, jer, osim uređivanja javnih površina, pruža građanima priliku da dođu u kontakt sa životinjama i nauče nešto o njima. Naravno da se ponekad desi i nezgoda u javnosti", rekao je pastir Federico Tombolato, koji je svoje stado ustupio vlastima Torina.

Vjerovatno poučeni ovim iskustvom dovitljivi Francuzi odlučili su se za neobičan način poslovanja kada je riječ o rašćišćavanju neravnih i terena obraslih gustim rastinjem pa su osnovali kompaniju Ecochèvre koja vlastima iznajmljuje koze.

"Životinje se smještaju u ograđeni prostor i kada obave posao premještaju se na novi radni zadatak", izjavio je Raphael Russo, jedan od inicijatora projekta.

Isti sistem sa ovcama koriste i Holanđani, a jedan od primjera su lokalne vlasti u Rurmondu, gradiću sa pedesetak hiljada stanovnika, u pokrajini Limburg. Holandski farmeri nisu oduševljeni ovo metodom jer ovce popasu travu do korijena.

Još 2009. godine jedna američka firma odlučila je da umjesto kosilica, traktora i druge teške i skupe mehanizacijem, neravne terene krči gladnim kozama!

Ova firma poručuje budućim klijentima da ne troše gomile para na skupu mehanizaciju i opasne herbicide, već da za samo 10 dolara dnevno po kozi unajme životinje koje će plac od 10 ari da obrste do gola za samo tri dana.

Ova neobična kompanija čak je objasnila i kako sve to izgleda u praksi - oko zemljišta koje treba da bude raskrčeno podigne se električna ograda da se "četvoronožni radnici" ne razbježe, a klijentima se daje do znanja da koze jedu doslovno sve: lišće, trnje, korov.

Najveći svjetski internet pretraživač Google tako je prije tri godine odlučio da angažuje koze u održavanju zelenih površina oko svog sjedišta u Kaliforniji.

Ovaj ekološki potez ujedno je i dobar način borbe protiv požara koji svake godine pustoše Kaliforniju, ocjenjuju odgovorni u Googleu.

Oko 200 koza brstiće travnate površine oko sjedišta kompanije i na tom zadatku nalaziće se tokom jedne sedmice svakog meseca.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: