Pokušava čak i da laje
0

Ovan Jack čuva stado ovaca misleći da je pas

Sarajevo-x.com
Šestomjesečni ovan Jack je toliko siguran da je pas pa trči za štapovima, propinje se na zadnje noge, pa čak pokušava i da laje, piše Metro.

Alison Sinstad i njen partner Simon posjeduju farmu u Market Draytonu u Shropshireu. Oni su primijetili čudno ponašanje mladog ovna otkako se životinja počela družiti s njihovim psom.

"Jack pokušava čak i da laje. To je veoma smiješan zvuk. Ovan uopće ne shvata da je dio stada, nego ga pokušava čuvati poput psa", rekla je Alison.

Prijateljstvo između ovna i psa je vjerovatno glavni uzrok čudnog ponašanja. Oni odlaze zajedno u šetnju, pa čak i spavaju u istoj kućici.

"Jack je rođen kao jedno od troje janjadi, što je prilično rijetka pojava. Bio je veoma mali, pa smo ga odlučili unijeti u kuću, osuštiti ga fenom i dati mu mlijeko. On misli da je pas, ali ne jede pseću hranu. Sada je već postao dio naše porodice. Nikada nećemo dopustiti da završi u mesnici", izjavila je Alison.

Jack nije jedini ovan u Velikoj Britaniji koji se ponaša kao pas. Velšanin Emlyn Roberts je 2006. godine naučio svog ovna Rola psećim trikovima.

Rolo se takmičio sa psima koji su čuvali ovce. Skakao je kroz obruče, navikao se na povodac i naučio kako pomagati lovcima na patke.