Društveni eksperiment
930

Otvorili lažnu luksuznu radnju i cipele od 20 dolara prodavali kao dizajnerske

Klix.ba
Prilikom otvaranja prodavnice u Los Angelesu, američki lanac prodavnica jeftine obuće Payless napravio je društveni eksperiment. Naime, napravili su grandiozno otvorenje lažne pop-up prodavnice koju su nazvali Palessi i u kojoj su prodavali cipele čija je vrijednost 20 dolara.

Na otvorenje su pozvali mnoge influensere koji su se divili luksuzu nove prodavnice u Los Angelesu, ne znajući da u rukama zapravo drže cipele koje inače koštaju 20 dolara.

Payless je na otvorenje luksuzne lažne prodavnice donio i kamere ispred kojih su mnoge influenserke govorile o "eksluzivnoj" obući. Jedna žena rekla je kako definitivno vrijedi dati 400 dolara za ove cipele, a druga je rekla kako su njihovi proizvodi elegantni i sofisticirani.

Jedna žena je za par čizama izdvojila čak 640 dolara, a lažna trgovina je za nekoliko sati zaradila 3.000 dolara. Ipak, bili su fer i influenserima koji su kupili njihove proizvode vratili novac poklanjajući im obuću koju su kupili.

Iz lanca prodavnica obuće Payless naglasili su kako je njihov cilj bio podsjetiti kupce da je i obuća koju možete kupiti za pristupačnu cijenu također moderna.

CNN podsjeća na studiju iz 2008. godine koja je pokazala da cijena utječe na percepciju kvaliteta.