Zanimljivosti
6

Otvoren prvi virtual reality roller coaster na svijetu

Klix.ba
Prvi roller coaster na svijetu koji je potpuno povezan sa virtualnom realnosti otvoren je u Alton Towersu.

Galactica koristi senzore pokreta koji se nalaze na svakom sjedištu i povezuju fizičke zavoje i okrete sa kompjuterskom grafikom koja se prikazuje na uređaju koji nose osobe željne zabave.

Video vodi sve ljude željne zabave kroz let svemirom u trajanju od 189 sekundi tokom kojeg izbjegavate asteroide i kanjone vanjskog svijeta.

Simon Revely iz Figment Productionsa koji je kreirao VR vožnju, kazao je da povezanost između fizičke senzacije i virutelnog svijeta daje prožimajuće iskustvo.

"Možemo pojačati stvari. Ako imate okretanje mi ćemo vas okrenuti jače nego u realnom svijetu. Sve traje duže nego u realnom svijetu. To znači mnogo zabave sa VR iskustvom", rekao je Revely.

Roller coasteri su se do sada takmičili u superiornosti u smislu veličine, brzine i inovativnosti. Ferrari Rosa je najbrži roller coaster na svijetu i nalazi se u Abu Dhabiju, dok je Kingda Kan u SAD-u najviši. Sada je sve prebačeno na jedan viši nivo.

"Stavljate masku na oči i ne vidite stvarni svijet zbog čega ćete se možda osjećati anksiozno. Ali, dizajneri su povezali VR iskustvo s fizičkim tjelesnim iskustvom do takvog nivoa da će vam se vrituelna vožnja svidjeti mnogo više nego stvarna", rekao je profesor Brendan Walker.