Zanimljivosti
0

Otkriveni najblesaviji britanski zakoni

Sarajevo-x.com
Znate li da je ilegalno umrijeti u britanskom parlamentu? Ovaj i niz drugih bizarnih zakona nedavno su uklonjeni iz britanskog pravilnika.

Jack Straw, sekretar u Ministarstvu pravde nastoji ukloniti ili izmijeniti još 328 zastarjelih zakona o kojima će se diskutovati u Domu lordova. Oni uključuju i zakon iz 18. stoljeća kojim je zabranjeno da sluge pljačkaju svoje gospodare, te zakon iz 1839. po kojem iritantni zabavljači odmah po naredbi domaćina moraju napustiti prostoriju. Po odluci iz 1819. dozvoljeno je sastajanje civila i vojnika koji u blizini imaju obuku.

Ipak, kako piše britanski Mirror, mnogi suludi zakoni postoje i danas. Naprimjer, ogriješit ćete se o zakon ako zaboravite obući čarape u prisustvu Kraljice. Ako se to i desilo, onda je nezakonito stajati u njenoj blizini u krugu od 100 metara. Zatim, ilegalno je umrijeti u House of Parliament, ali nije poznato kakva kazna slijedi za ovaj prekršaj.

Prema zakonu iz 1837. ženi je dozvoljeno da ugrize za nos muškarca koji je pokuša na silu poljubiti. Ako ste izveli psa u šetnju parkom, budite oprezni u slučaju da sretnete princezu sa svojim ljubimcem. Zakon kaže da će snositi posljedice svako čiji se ljubimac uplete u ''čulne doživljaje'' s nekim od kraljevskih ljubimaca.

Zakon iz 17. stoljeća brani da jedete pitu od mljevenog mesa na Božić. Zatim, ako se mrtav kit na bilo koji način nađe na britanskoj obali, glava pripada kralju, a zadnji dio kraljici, ako joj zatrebaju kosti za kraljevski korzet.

Velšanima je zabranjen ulazak u grad Chester prije izlaska sunca i ostajanje nakon zalaska. Građani Londona krše zakon ako imaju svinjac van svojih domova.

U Yorku se još uvijek možete izvući s ubistvom, naravno ako izaberete pravu metu. Još uvijek je legalno ubiti Škota unutar antičkih zidina, ali samo ako ovaj nosi luk i strijelu.

Motorist koji treba obaviti malu nuždu, može to uraditi u javnosti, ali se neće ogriješiti o zakon samo ako ''cilja'' na zadnji točak, a desnu ruku drži na svom motoru.

Zakon iz 1797. brani nošenje visokih šešira.

I na kraju, Britanci moraju dobro razmisliti prije nego što stave pismo u sandučić. Mogli bi izgubiti glavu ako poštansku markicu sa likom britanskog vladara zalijepe naopačke.