Potonuo prije 112 godina
96

Otkrivene tajne Titanica: Broj čamaca za spašavanje smanjen da bi prva klasa imala bolji pogled

D. J.
Screenshot: YouTube
Screenshot: YouTube
Prije 112 godina, 15. 04. luksuzni prekooceanski brod Titanic je sa sobom ponio preko 1.500 života, a njegova olupina još leži na morskom dnu.

''Pomoću nove tehnologije, Titanic sada prima nove goste, ali digitalno'', piše Daily Mail. Naime, američki animator Jared Owen postavio je prije godinu dana na platformi YouTube digitalni prikaz broda iz svakog kuta, tačno onako kako je izgledao prije nego što je isplovio iz Southamptona prije 112 godina. Ovaj video otkrio je brojne do sada nepoznate detalje.

"Ovo je sve dizajnirano rukom, za mene je to nevjerojatno inženjerstvo i majstorstvo'', kazao je Owen. Pri izradi prikaza, Owen se služio brojnim izvorima, uključujući National Geographic, ''Titanic'' izdanje serije knjiga Haynes Manual, a nakon toga se oslonio na program za stvaranje 3D sadržaja kako bi oživio sve prikupljene informacije.

Njegov video prikazuje svih 10 Titanikovih paluba, uključujući i palubu čamaca na samom vrhu. Dio razloga manjka čamaca za spašavanje bio je i to što dizajneri nisu htjeli pretrpati palubu broda i time zakloniti pogled na Atlantik putnicima prve klase.

Još jedna zanimljiva činjenica je ta da su na Titanicu zapravo postojala dva velika stubišta, oba ograničena samo na putnike prve klase. Daleko veće i velebnije bilo je prednje veliko stubište, koje je krasila zidna ploča od rezbarenog hrasta sa satom u sredini, također mjesto gdje se Jack i Rose susreću u filmskom hitu Jamesa Camerona iz 1997. godine.

Ovaj brod krasili su razni luksuzi, kao što su teretana, tereni za squash, turska kupelj, gimnastička dvorana te prvi ikad bazen na brodu. Titanic je bio "Kraljevski poštanski parobrod", što znači da ga je britanska monarhija legalno naručila za prijevoz pisama i paketa. Prema podacima Nacionalnog poštanskog muzeja Smithsonian, na brodu je bilo između šest i devet miliona predmeta namijenjenih New Yorku. Sva Titanicova pošta izgubljena je kada je brod potonuo oko 2:20 ujutro, dva sata i 40 minuta nakon udara u santu leda.

Video bi mogao biti koristan australskom milijarderu Cliveu Palmeru, koji je obećao rekreirati slavni brod po procijenjenoj cijeni od milijardu funti. "Titanic II", koji bi trebao biti spreman za plovidbu do 2027., oponašat će specifikacije izvornog broda, uključujući moderne navigacijske i sigurnosne sustave. Titanikovi ostaci sada leže na morskom dnu oko 350 nautičkih milja od obale Newfoundlanda u Kanadi. Međutim, ova osjetljiva olupina tako brzo propada pod vodom da bi mogla potpuno nestati u sljedećih 40 godina.