Njemačka
0

Otac sinu dao ime Džihad

Sarajevo-x.com
Nijemci su zaprepašteni što je islamskom fanatiku Redi Seyamu koji je povezan s napadima na Bali dozvoljeno da svog sina nazove Džihad, što na arapskom znači sveti rat, piše Daily Telegraph.

Još su bjesniji zbog toga što su cijeli proces sami plaćali, kroz poreze, kako bi on dobio sudsku bitku.

Sud u Berlinu je donio odluku da on svom sinu može dati ime Džihad, jer je to "prihvaćeno arapsko ime".

Inače, Njemačka ima najstrožije zakone u svijetu kad je riječ o davanju imena djetetu. Roditelji koji žele dati svom djetetu ime koje, recimo, ne odražava djetetov spol, često u svojim zahtjevima budu odbijeni.

Tako je proteklih godina sud zabranio roditeljima imena poput: Sputnik, McDonald, Woodstock, Satan, Grandma, Tom-Tom i Peppermint.

Seyam (49) je proveo tri godine i na hiljade eura novca od poreznika kako bi promijenio odluku berlinskih vlasti, koje mu prvo nisu dozvolile da sinu da ovo ime.

Fanatik koji govori protiv zapada, zakona u ljudskim pravima, pravima žena da učestvuju na izborima, godinama je pod nadzorom njemačkih tajnih službi.

Federalni ured za zaštitu Ustava, njemačka obavještajna služba, odavno ga prati zbog potencijalne povezanosti s bombaškim napadima na Baliju, u kojim je 2002. godine poginulo 200 ljudi, uglavnom turista.

Vlasti kažu da nisu našle dovoljno dokaza da ga osude za ovaj teroristički akt. Njegova bivša supruga, s kojom je bio 15 godina u braku, ostavila ga je iste godine kad se dogodio bombaški napad, rekavši da je on "fanatik" i od tad se nalazi pod zaštitom države.

Samo prije nekoliko dana, iz ureda minhenskog tužiteljstva najavljeno je podizanje optužnice protiv Seyama i sedmorice drugih zbog vjerovanja da pripada "kriminalnoj organizaciji", te da je mlade Nijemce putem interneta pokušava nagovoriti da pređu na islam i da se pridruže džihadu protiv zapada.

Seyam ima šestoro djece sa svojom drugom suprugom i dobija oko 2.300 eura mjesečno socijalne pomoći od države.