Sve je moguće
4

Osvojio Mount Everest nakon što su mu rekli da ima još nekoliko mjeseci života

Klix.ba
Ian Toothill
Ian Toothill
Nakon što mu je dijagnosticiran rak, ljekari su Ianu Toothillu kazali da mu je ostalo još samo nekoliko mjeseci života. Međutim, to ga nije spriječilo da osvoji Mount Everest.

Ian vjeruju da je prvi oboljeli od raka koji se penjao na najvišu planinu na svijetu. Veliki navijač Sheffield Wednesdaya po dolasku na vrh u humanitarne svrhe je postavio zastavu rivala Sheffield Uniteda.

Ian Toothill
Ian Toothill

Četrdesetsedmogodišnji personalni trener, koji je na vrh stigao u ponedjeljak, skupio je skoro 31.500 funti za Macmillan Cancer Support, jednu od najvećih britanskih humanitarnih organizacija.

"Ovdje se nema ništa vidjeti, samo neki navijač Sheffield Wednesdaya koji je obolio od raka, a koji se nalazi na vrhu Everesta sa zastavom Sheffield Uniteda", napisao je Ian na Twitteru.

Ian Toothill
Ian Toothill

Prije Everesta, Toothill se popeo na Himalaje.

Rak debelog crijeva dijagnosticiran mu je u junu 2015. godine, a početkom 2016. su mu rekli da je pobijedio bolest. No, kasnije je otkrio da se bolest vratila, a ljekari su mu rekli da mu je ostalo još samo nekoliko mjeseci života.

"Odlučan sam u tome da pokažem da je sve moguće", kazao je Ian za BBC u februaru.

Da na vrh Eversta postavi zastavu rivala Ian je odlučio nakon što je njegov prijatelj humanitarnoj organizaciji donirao 1.000 funti. Na putu ga je pratio Leslie Binns koji je odustao od uspona prema vrhu nakon što je spasio život kolege penjača.

Ianov prvobitni cilj je bio da skupi 29.100 funti, ali uspio je skupiti 31.500 funti.