Zanimljivosti
4

Osobe sa plavim očima imaju jednu zajedničku karakteristiku

Klix.ba
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nova istraživanja su pokazala da osobe sa plavim očima imaju veoma zanimljivu zajedničku karakteristiku koja potječe još iz kamenog doba. Plave oči su ustvari "lažne" smeđe oči.

Naučnici su otkrili da je prva osoba sa plavim očima živjela prije više od 7.000 godina. Do tih rezultata došlo se nakon pronalaska posmrtnih ostataka čovjeka iz kamenog doba u jednoj pećini na sjeveroistoku Španije 2006. godine.

Testovi su pokazali da je taj čovjek bio tamne puti, ali je bio u bližem srodstvu sa stanovnicima s područja današnje Skandinavije. Naučnici su istraživanja vršili na osnovu DNK iz zuba pronađenih posmrtnih ostataka, a svoje rezultate su objavili u časopisu Nature.

Tako je na osnovu svih istraživanja ustanovljeno da su osobe s plavim očima povezane sa mutacijom gena HERC2, koji djeluje kao prekidač koji isključuje smeđu boju, zbog čega vidimo plavu boju. Prethodni rezultati iz 2008. godine ukazivali su da se prva od mutacija gena koje su dovele do evolucije plavih očiju dogodila prije 10.000 godina, na prostoru oko Crnog mora.